Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)

2021. november 07. 14:13 - csallob

Vízelvezető betonárok

Korábban írtam, hogy a szomszéddal terveztük, hogy a telkeink határán építünk egy felszíni árkot, amiben a nagy esőzésekkor hirtelen jövő víz el tud folyni. Ezt csináltuk meg az elmúlt kb 1,5-2 hónapban.

Tavaly megcsináltuk a 160-as csövezést, ami a mi házunk előtt megy keresztben a telekhatártól a korábbi csőbe (erről is volt blogbejegyzés), amit az út alatti fúráskor raktam le. Szóval ennek a csőnek a végződésétől kellett folytatnunk egy árokkal. Ezen elég sokat gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani, aztán a végső megoldás az lett, hogy 1 méteres beton kerti szegélyekből valósítottuk meg.

Az első szombaton kiástunk egy kurvamély árkot, amire én mondtam a szomszédnak, hogy felesleges. Aztán a következő alkalommal félig visszatemettük, mert akkor meg a lejtés beállításánál nem hallgatott rám és 10m haladás után már majdnem a felszínen voltunk (szerinte ekkora lejtés kell). Szóval felét visszatemettük, meg leraktuk lefektetve a szegélyeket cementtel kevert sóderágyra. Meg is öntöztük öntözőkannával, hogy meg tudjon kötni, bár lehet, hogy a levegő párája és a talaj nedvessége is elég lett volna neki.

Innen indultunk (ezt az indító betonozást már korábban megcsináltuk):

img_20210925_155613.jpg

Itt pedig látszik, hogy a garázs háta mögött fejeződik be:

img_20210925_153907.jpg

Következő alkalommal pedig megcsináltuk az oldalát. Ez úgy nézett ki, hogy minden elemet megfúrtunk a felső sarkánál egy 5-ös fúróval, majd a helyére illesztettük. Ahol kellett, tapostunk mellé földet, aztán betonból minden illesztés mellé tettünk támasztékot úgy, hogy előtte az egymás mellett lévő elemek furatain keresztül átdugtunk egy 4-es drótot, ami a külső oldalakon betonba került. Ezzel azt akartuk elérni, hogy befelé, az árok belseje felé ne tudjanak bedőlni a szegélyek.

Itt két kép, amin látszik, ahogy haladtunk (meg az is, hogy szinte a felszínen van az alja):

img_20211009_104614.jpg

img_20211009_133547.jpg

A drótos összefogatás és a betonozás így néz ki:

img_20211107_135309.jpg

Végül már csak kisziloplasztoztuk az illesztéseket, meg az egyetlen nagy kanyarnál a legnagyobb rést kikentük csemperagasztóval.

A következő képeken pedig az első teszt látható (a garázs mögötti tartályt ezután már nem kell hosszú slaggal leengednem télre, hanem így, egy cső átdugásával meg tudom oldani):

img_20211031_160449.jpg

img_20211031_160216.jpg

Itt látszik, hogy lett benne pár enyhe kanyar, de jól van az úgy (én úgyse látom, mert teljesen a szomszéd telkén van) :D

Azzal viszont lehet, hogy lesz még gond, hogy a házunktól hátrafelé olyan magasan van az árok oldalának a teteje, hogy kb 10 centit lehet, hogy töltenem kell az egész udvar ház mögötti részén. De ezt csak akkor fogom megcsinálni, ha még mindig nem fog az összes víz elfolyni. Látszik is az utolsó két képen, hogy még az ő oldalukon is kell földet feltölteni, pedig ők eleve magasabban voltak eddig is..

A garázs mögötti tartályra össze kell hoznom egy túlfolyót. A szomszéd melléképületének a csatornája is elvileg most már bele lesz vezetve az árokba. Szóval remélem, hogy soha többet nem jön a sáros víz hátulról, a szántásuk felől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leszhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5216748538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)
süti beállítások módosítása