Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)

2020. május 15. 07:28 - csallob

Napelem - az első év

Ma van pontosan egy éve, hogy telepítve lett a rendszer, ezért reggel gyorsan leolvastam, hogy mennyit termeltünk, mielőtt még beindult volna a termelés.

Tehát 6 kW-os a rendszer (6 kW-os az inverter, a pontos névleges teljesítmény a 24 db 280 W-os panel alapján 6,72 kW DC), ez termelt egy év alatt: 6958,7 kWh-t:

napelem_eves.PNG 

A termelésben sajnos szoktak lenni kimaradások, ilyenkor mindig "Grid voltage failure" hibaüzenetek jönnek, ami állítólag olyasmit jelent, hogy az eon nem bírja felvenni az áramot. Ez elvilig igaz is lehet, mert mindig olyankor történik, amikor hirtelen kisüt a nap. Ideteszek egy ilyen napi grafikont, amin látszik, hogy 14 alkalommal esett le 0-ra a termelés. Ha ezek nem lennének, sokkal több is lehetett volna az éves energia:

napelem_kimaradasok.PNG

Itt ezt úgy saccolom, hogy a napi elméleti maximumnak 1/4-1/3-a kiesett, nem számolgattam pontosan (meg amúgy is ki az az állat, aki nekiáll egy ilyen görbe alatti terület kiszámolásának :) ).

Szóval szépen termeltünk így is, az a lényeg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leszhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1315695730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)
süti beállítások módosítása