Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)

2016. március 24. 13:43 - csallob

Áfa visszaigénylésének témája

Elsőre úgy tűnt, hogy van esély arra, hogy visszakapjuk az áfát, amit a 2016-os CSOK mellett bevezettek, vagyis hogy 27% helyett 5%-os áfával lehet építkezni.

Mivel a CSOK feltételeinek megfeleltünk, elvileg ennek is jónak kellettt volna lennünk. De az van, hogy elfogadják a 2015-ös számlákat is (nekünk az összes olyan), ha még nincs meg a használatbavételi engedély (vagyis a használatbavétel előtt kell igényelni).

Emiatt nem kezdtük el intézni a használatbavételt decemberben, a kivitelező is támogatott ebben, nehogy elbukjuk ezt, ha van rá esély.

Na, de végül nem lett belőle semmi, mert a bank szerint azért nem vagyubk jogosultak, mert a következők nem teljesülnek:

  • a csokkal együtti igénylés (ez vicces, mert azt 2015-ben igényeltük, amikor még nem volt áfáról szó)
  • van hátra akkora volumenű munka, amire felhasználjuk (nálunk papíron már nincs hátra semmi, hiteltörlesztésre se fordítható)

Beszéltem egy ingatlanos ügyvéddel is, akivel a telek vásárlásakor akadt dolgunk, de sajnos nem lettünk okosabbak, valamint a kivitelezőnk ajánlotta, hogy kérjünk állásfoglalást a NAV-tól, mert volt egy másik ügyfele, aki kapott pozitív állásfoglalást. Na ez nem jött össze, egy kib...ott tájékoztatást küldtek, kb. hogy melyik törvény alapján lehet a banknál igényelni (viszont ezeken az ainformásiókon már régen túlvagyok, köszi NAV).

Közben már a használatbavételi hatósági bizonyítvány is meglett (2016.03.05.), és az épületfeltüntetés is folyamatban van, már a vázrajz valahol a földhivatalnál tart kb.

A tesómék sem kaphatják vissza, mert ők meg generálkivitelezőtől vették a házat, az pedig termékértékesítésnek számít, amire a vállalkozónak kellett volna 5%-os áfát számolni, de mivel ez is 2015-ben volt, megcseszhetik ők is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leszhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr758522982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)
süti beállítások módosítása