Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)

2022. január 05. 09:30 - csallob

Napelem - 2021-es termelés

Az első év eltelte után (ami ugye nem egy naptári év volt) akartam írni naptári évenként egy-egy összefoglalót, de valahogy elmaradt. 

Szóval a 2020-as kimaradt, amiről a leglényegesebb információ az, hogy akkor még elég gyakori volt akár napi többször is, hogy kimaradások voltak a termelésben a feszültségingadozások miatt (Grid voltage failure). Tökre úgy rémlik, hogy erről írtam valamikor, hogy miután bejelentettem a problémát, az eon kijött, feltett egy mérőt, ami itt volt 1-2 hétig. Majd ezután fizettek 5000 Ft kötbért hiányos teljesítés miatt...
A hiba ezután se szűnt meg rögtön, gondolom ezt követően állítgattak a trafó feszültségén, aztán egy idő után azt vettem észre, hogy megszűnt a jelenség. Szóval 2020-ban a termelés 6646,8 kWh lett így.

2021-ben már nem igazán jött a hibajelenség, talán 1-2 alkalom volt egész évben, így a termelés 7511,4 kWh lett:

napelem_2021_evi.JPG

2019-et a grafikonon nem érdemes nézni, mert május 15-től üzemelt a rendszer.

Tehát a grafikonon jól látszik, hogy lényeges a különbség 2020 és 2021 között (ami nem biztos, hogy csak a hiba megszűnéséből adódik, mert akár több napsütéses óra is lehetett, de valószínűleg jelentős szerepe van a szakadozások megszűnésének, mert általában 11-14 óra között jöttek, amikor a legnagyobb lett volna a termelés).

Teszek ide egy 2021 havi bontásos grafikont is:

napelem_2021_havi.JPG

 

Az egyik közeli majdnem szomszéd mondta nemrég, hogy neki is, és a mellette lévő ház lakójának is problémája van a mostani feszültségszinttel, mert állítása szerint 230 helyett most 185 Voltot szokott mérni. Ami a környéken lévő napelemes rendszerek miatt van elvileg, szerinte (én nem értek az áramhoz se). Ezért most gyorsan kimentem a garázsba mérni egyet, pontosan 230 V-ot mértem (lehet, hogy most mivel felhős az idő, és nincs semmi termelés, lett 230, és ha napsütéses időben mérném, nem ennyi lenne - majd updatelem ezt az infót).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leszhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3316804054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)
süti beállítások módosítása