Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)

2015. szeptember 10. 15:18 - csallob

Hitel intézése

Ha jól emlékszem, a hitel intézését még 2014 őszén kezdtem el. Ekkor első körben a k&h-hoz fordultunk, mert volt ismerős, valamint az összes netes kalkulátor szerint, amiket próbálgattam, náluk voltak majdnem a legjobb kamatok (mindenképpen az elsők között volt). Viszont jópár egyeztetést követően kiderült, hogy könnyűszerkezetes házat csak úgy hiteleznek, ha egy kivitelező végzi el az összes munkát, valamint a bank ennek a kivitelezőnk utal közvetlenül. Azzal nem is lett volna probléma nagyon, hogy az ember saját magának szinte semmit nem csinálhat meg, de a kivitelezőnek ez a megoldás valamiért nem tetszett (valamiért=mindenről számlát kellett volna adnia, gondolom én).

A kivitelező ezért ajánlgatni kezdte a vele kapcsolatban lévő FHB bankot és nagyon húzta a száját, hogy mi ragaszkodnánk a k&h-hoz. Nagy nehezen belementünk, hogy meghallgassuk az FHB ajánlatát, telefonon hívott a szombathelyi fiókvezető, aki nagyon szimpatikus volt, normális, jófej. Az FHB-val csak annyi baj, hogy Szentgotthárdon nincs fiókjuk:(

Mivel az új szocpol, ami csok, 2015 júliustól elérhető, ezért június 20-án adtuk be a hitelkérelemhez tartozó papírokat. Majd ezt követően kb egy hónap múlva mégegyszer, mert rájöttek, hogy megváltoztak a dokumentumok. Ennek nagyon tudtam örülni, de szerencsére itt már nem nekem kellett kitölteni, hanem a bankfiókban megcsinálták, csak aláírogatni kellett elmennünk Szomtahelyre. Ekkor a bankszámlanyitást is megcsináltuk, befizettük az értékbecslést.

A kivitelező szerint ez a bank gyors, korrekt, időben fizet, és ilyesmi. Ehhez képest most a héten (2015.09.07) lett meg a pozitív hitelbírálat, ami szerintem nem gyors.

Amit igényeltünk:

  • 20 évig államilag támogatott építési hitel 1 éves kamatperiódussal, 10M összegeben
  • Piaci kamatozású építési hitel fél éves kamatperiódussal 20 évre, 3M összegben
  • CSOK 2 gyerekkel és 87 m2-rel számolva, 1,43M

Emellett volt önerőnk, kb 5M, amiben nagyszülőktől kapott 1,5M is benne van. Az építkezés költségvetése 19M.
Bátrak vagyunk, vagy mi :) Fedezet az építendő ház, valamint az Ani szüleinek pesti lakása, mert valamiért a 20M-nál drágábban épülő ház+telek az értékbecsló szerint nem elég a 13M hitel fedezetéül. Holott Szentgotthárdon a régi kockaházakat is 20M körül árulják, érdekes. Buzik ezek :)

A plusz fedezetként bevont pesti lakás miatt volt rengeteg a papírkitöltés, mivel így az Ani szülei is résztvevői a hitelügyletnek zálogkötelezettként.

Most még a pozitív hitelbírálat után kitalálta a bank, hogy az apósomtól is kér nullás adóigazolást, ezt intézzük most.

Tegnap felhívtak telefonon a banktól, hogy nyertem egy GoPro kamerát a netbankos nyereményjátékon :) 
Megpróbálom eladni, egy páraelszívó kb kijön az árából :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leszhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr927775464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Építkezésünk és családunk történéseinek valamiféle dokumentációja, na meg a barkácsolás :)
süti beállítások módosítása